Home - Kathleen Ferrier  
   
   
Blog Articles Overview
Blog Article - 23 July 2017

"Echte verandering kan alleen van binnenuit komen".

 

 

Twee weken Chittagong zijn omgevlogen. Het was een aaneenrijging van bijzondere ervaringen.

 

De diversiteit, een van de krachtige kernmerken van Asian University for Women, heb ik in mijn dagelijkse lessen echt beleefd. In Hong Kong geef ik ook les aan studenten met verschillende achtergronden, China, Myanmar, Laos en Cambodia. Nu had ik leerlingen uit onder andere Gaza, Syrië, Palestina, Nepal, Bhutan, Afghanistan, Pakistan, Cambodia en Bangladesh. Afkomstig ook uit heel verschillende religieuze en culturele achtergrond en met een wereld- en mensbeeld dat getekend is door ervaringen in oorlog en geweld.

 

Allemaal zijn ze gemotiveerd om in de gemeenschappen waar ze uit komen, verandering te brengen, het leven te verbeteren, gelijke kansen voor iedereen te bevorderen.

 

De grote vraag is en blijft: hoe doe je dat?

Een van de Syrische studenten verwoordde het zo: “Als kind leerde ik dat ik het woord  voor ‘leeuw', -assad in het Syrisch-, altijd fluisterend uit moest spreken, anders kwam de familie in gevaar. Dat was helemaal niet erg, ik wist niet beter. Als je ontdekt dat dingen op een andere manier kunnen dan wat jij gewoon vindt en dat ook jij bepaalde rechten hebt, is de vraag: wat doe je daarmee? Hoe kan je verandering brengen in gemeenschappen waar men onwetend is van wat wij hier leren?”

 

Een kernvraag, waarop een interessante discussie volgde waarvan de uitkomst scherp verwoord werd door een student uit Afghanistan: als je ergens verandering wilt brengen moet je één zijn met die gemeenschap. Je moet herkenbaar zijn voor de mensen om wie het gaat. Als ik mij na mijn tijd hier anders zou gaan kleden, zonder shalwar en hoofddoek als ik thuis ben, luistert niemand naar mij. Als zij mij vertrouwen als een van hen kan ik verandering brengen omdat die van een van hen, van binnenuit komt.”

 

Hiermee verwoordde ze de gedachte achter het programma “Pathways for Promis” dat begin vorig jaar van start is gegaan bij AUW. Daarbij zoekt men, binnen de kansarme groepen naar de meest kansarme: meisjes die werkzaam zijn in de textiel industrie en stateloze Rohingya meisjes uit Myanmar en Bangladesh.

Het programma is een succes, inmiddels lopen ongeveer 100 meisjes het speciale traject dat is uitgestippeld, waarbij het leren van goed Engels (vaak vanaf 0) en basiskennis rekenen centraal staan. Ze worden intensief begeleidt en gecoached en met succes: onlangs slaagden 36 meisjes voor het examen om toegelaten te worden tot het reguliere voortraject van een jaar voor de eigenlijke studie begint.

 

Succesvol is ook de visie achter dit programma. Als je werkelijk verandering wilt brengen in de situatie van Rohingya's en de textielindustrie moet je die van binnenuit veranderen. En dus ervoor zorgen dat, bijvoorbeeld de meisjes en vrouwen in de textielindustrie zelf die verandering kunnen brengen.

Het is AUW gelukt. Ze zijn in gesprek gegaan met ‘de bazen' van merken zoals ‘ADIDAS' en ‘H en M' en ‘ZARA'.

Deze bazen, met de hete adem van de steeds kritischer consument in de nek,  hebben de fabrieksdirecteuren erbij gehaald en afspraak is nu, dat AUW de meest talentvolle meisjes selecteert uit tientallen fabrieken en hen een opleiding van minstens vijf jaar aanbiedt. De fabriek belooft al die tijd het loon door te betalen aan de familie. Na haar studie neemt de fabriek het meisje, in ieder geval voor een paar jaar,  weer in dienst, maar nu voor een plek binnen het bedrijf waar beslissingen genomen worden.

En het werkt.

 

Textielconvenanten en overeenkomsten over eerlijke handel zijn van groot belang.

Maar ook die kunnen niet succesvol zijn als er niet van binnenuit werkelijke verandering komt. Van voor de vrouwen en meisjes om wie het gaat.

Die weet hebben van en aanspraak maken op hun meest basale rechten: mensenrechten. 


print this article   |   share this article on: share this article on twitter share this article on facebook share this article on linkedin w
More articles from Kathleen Ferrier
’Ze is nooit moe’ Dubbelinterview FD (24 June 2021)
Artikel van Astrid Theunissen in het FD op 24 november 2020: Gesprek met Kathleen Ferrier en haar zoon Ezra Ferrier de BoerContentspecialist Ezra Ferrier de Boer (29) is de jongste zoon van mensenrechtenvoorvechter Kathleen Ferrier (63), voormalig CD...  |  read blog »
China ruimt haar achtertuin op, terwijl de wereld in de ban is van Covid-19 (19 April 2020)
China ruimt haar achtertuin op, terwijl de wereld in de ban is van de Covid-19.   Zaterdag 18 April was een gitzwarte dag voor Hongkong. 14 vooraanstaande pro-democratie leiders werden gearresteerd  12 mannen en 2 vrouwen. Onder hen journ...  |  read blog »
Preek van de Leek (27 March 2020)
Geschreven in een ander tijdperk. Maar nogal wat mensen vragen mij nu de tekst op te sturen, omdat ze hem nogeens willen lezen. Hierbij dan de Preek van de Leek, zoals gehouden in Doesburg, 2 februari 2020.      Zusters en Broeder...  |  read blog »
Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie (20 August 2019)
Kathleen Ferrier nieuwe voorzitter UNESCO-Commissie Nieuwsbericht | 20-08-2019 | 16:00 Den Haag, 15 augustus 2019 – Op voordracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is Kathleen Ferrier (1957) voor een periode van vier jaar...  |  read blog »
Hongkong vergt gezamenlijke China Strategie (14 August 2019)
Hongkong vergt gezamenlijke China-strategie democatische wereld     De grimmige situatie in Hongkong vraagt om een gezamenlijke China-strategie van de democratische wereld; eerst op korte, maar ook op langere termijn. Dit raakt ook de NA...  |  read blog »
home
profile
articles
contact
 
 
 
home  |   contact  |   cms  |   Huisstijl / Webdesign: DG Graphic Design © 2013-2024